Co je to AI, kdy vznikla a k čemu je dobrá?

Umělá inteligence (AI) se v poslední době stává čím dál běžnější součástí našich životů. Možná si to ani neuvědomujeme, ale AI ovlivňuje naše každodenní aktivity, od doporučení filmů na Netflixu až po filtrování spamu v e-mailu.

V tomto článku se podíváme na to, co je to AI, jak funguje a proč je důležité o ní vědět. Zaměříme se také na dva typy AI – ChatGPT a Gemini – a jejich vliv na svět.

Historie AI

Historie AI sahá až do 50. let 20. století, kdy se Alan Turing, průkopník v oblasti informatiky a logiky, významně podílel na jejích počátcích. Mimo jiné navrhl Turingův test a používal termín „umělá inteligence“. Jeho práce v oblasti logiky a výpočtu položily základ pro teoretické základy AI.

Od té doby se AI značně rozvinula a prošla několika fázemi vývoje. V posledních letech zažívá explozi popularity díky vývoji hlubokého učení a neuronových sítí.

Co je to AI?

AI je obor informatiky, který se zabývá tvorbou inteligentních strojů. Tyto stroje jsou schopné učit se, řešit problémy, dělat rozhodnutí a napodobovat lidské myšlení.

Existuje mnoho druhů AI, od jednoduchých programů, které dokáží rozpoznávat vzory, až po komplexní systémy, které dokáží vést konverzaci a tvořit umění.

Neuronové sítě a LLM

Neuronové sítě jsou klíčovou technologií AI. Jsou inspirovány lidským mozkem a skládají se z mnoha propojených neuronů. Tyto neurony dokáží zpracovávat informace a učit se z dat.

LLM (Large Language Model) je typ neuronové sítě, která je vytrénována na obrovském množství textu. Díky tomu dokáží LLM generovat text, překládat jazyky, psát různé druhy kreativního obsahu a odpovídat na otázky komplexním a informativním způsobem.

ChatGPT a Gemini

ChatGPT (OpenAI) a Gemini (Google) jsou dva nejznámější příklady LLM. Jedná se o AI nástroje tvořící text, můžete s nimi vést konverzace, pomohou s řešením úkolů, opraví chyby v kódu, přinesou nápady, přeloží text či napíší článek.

Proč je důležité vědět o AI?

AI je mocná technologie, která má potenciál změnit svět k lepšímu. Může nám pomoci řešit globální problémy, jako je změna klimatu a chudoba. AI může také zlepšit naše životy v mnoha oblastech, od zdravotnictví a vzdělávání až po dopravu a zábavu.

Je důležité, abychom se o AI dozvěděli co nejvíce, abychom ji mohli zodpovědně využívat a maximalizovat její potenciální přínosy.

Objednejte si naše služby, zaškolíme Vás i v používání AI.

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Co byste nám chtěli vzkázat?

Naše projekty

Články z blogu