Kdy si pořídit nový router? Po pěti letech se podívejte po novém

Internet se stal nedílnou součástí našeho každodenního života. Ať už se jedná o práci, studium, zábavu nebo komunikaci s přáteli a rodinou, spolehlivé a rychlé internetové připojení je klíčové. Jedním z nejdůležitějších prvků, který ovlivňuje kvalitu našeho připojení, je router. V tomto článku se podíváme na důvody, proč je vhodné upgradovat router v domácnosti, a jaké jsou výhody nových routerů.

Důležitým důvodem je i zastaralá technologie. Pokud uplynulo více než pět let od koupě vašeho routeru a neutratili jste tehdy za něj majlant (více než 2 000 Kč), nastala ideální doba na koupi nového. Technologie se velice rychle posunula dopředu a nabízí mnohem stabilnější připojení na větší vzdálenost.

Výhody nových routerů

Nové routery přinášejí řadu výhod, které mohou výrazně zlepšit vaše internetové připojení:

  • Vyšší rychlost: Nové routery obvykle podporují nejnovější standardy wifi, jako je wifi 6, který nabízí mnohem vyšší rychlosti než starší standardy.
  • Větší kapacita: Díky pokročilým technologiím, jako je MU-MIMO, mohou nové routery současně obsluhovat více zařízení, což zlepšuje výkon sítě, když je připojeno mnoho zařízení.
  • Lepší pokrytí: Mnoho nových routerů podporuje technologie, jako je beamforming a mesh networking, které zlepšují pokrytí wifi signálem a redukují “mrtvé zóny”.

Jaké jsou rozdíly mezi Wi-Fi 4, Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 a Wi-Fi 7

Wi-Fi 4 (známý také jako 802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac), Wi-Fi 6 (802.11ax) a Wi-Fi 7 (802.11be) jsou různé generace wifi standardů, které se liší svými schopnostmi:

Rozdíl mezi wifi 2,4 GHz a 5 GHz

Frekvence 2,4 GHz a 5 GHz se liší svými charakteristikami:

  • 2,4 GHz nabízí lepší dosah, ale obvykle nižší rychlosti než 5 GHz. Tato frekvence je také náchylnější k rušení, protože ji používá mnoho domácích zařízení.
  • 5 GHz nabízí vyšší rychlosti a je méně náchylná k rušení, ale nemá tak velký dosah jako 2,4 GHz. Většinu chytrých zařízení k ní bohužel nepřipojíte. Objevují se však i výjimky v podobě nových produktů do domácnost od Xiaomi.

Koupě nového routeru má smysl, pokud je starší 5 let

Upgrade routeru může přinést řadu výhod, včetně vyšších rychlostí, lepšího pokrytí a podpory pro více zařízení. Při výběru nového routeru je důležité zvážit vaše specifické potřeby a požadavky. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli model, nový router je investicí do lepšího a spolehlivějšího internetového připojení.

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Co byste nám chtěli vzkázat?

Naše projekty

Články z blogu