Nepleťme si 5G síť a 5 GHz frekvenci u Wi-Fi

5G je pátá generace mobilních sítí. Je to nový globální bezdrátový standard po 1G, 2G, 3G a 4G sítích. 5G umožňuje nový typ sítě, který je navržen tak, aby propojil prakticky všechny a všechno, včetně strojů, objektů a zařízení. Bezdrátová technologie 5G má poskytnout vyšší rychlosti dat, ultra nízkou latenci, větší spolehlivost, masivní kapacitu sítě, zvýšenou dostupnost a jednotnější uživatelský zážitek pro více uživatelů.

5G je navržena tak, aby byla mnohem rychlejší a měla nižší latenci než 4G/LTE. Tato doba odezvy, známá jako latence, je čas, který uplyne od okamžiku, kdy zařízení odešle data, do okamžiku, kdy obdrží odpověď. V kontextu sítí je latence měřena v milisekundách a je to doba, kterou data potřebují k cestě z jednoho bodu sítě do druhého. Nižší latence tedy znamená rychlejší přenos dat, což je jeden z hlavních cílů 5G technologie.

Jak se 5G liší od 5GHz Wi-Fi?

5G a 5 GHz Wi-Fi jsou oba používány pro bezdrátové připojení, ale nemají nic jiného společného. Kdokoli, kdo se odkazuje na “5G Wi-Fi”, ve skutečnosti myslí 5 GHz Wi-Fi, což je odlišné od 5G mobilního standardu.

Wi-Fi má dvě frekvence, 2,4 GHz a 5GHz. 5GHz poskytuje rychlejší rychlosti dat než 2,4 GHz sítě. Nicméně, jejich vyšší frekvence nemá rozšířený dosah 2,4 GHz pásma, takže signál 5Ghz nedosahuje tak daleko (nebo skrz pevné objekty tak dobře). Kromě toho, 5GHz má několik dalších výhod oproti 2,4GHz. Síť 5GHz je méně náchylná k rušení, protože méně typů zařízení využívá toto pásmo. Oproti tomu 2,4 GHz síť je podporována chytrými IoT zařízeními (chytré vypínače, světla, zásuvky apod.). Některé značky však začínají vyrábět chytré zařízení schopné připojit se k 5 GHz Wi-Fi, je jich však naprosté minimum.

Takže zatímco 5G je technologie pro mobilní sítě, 5GHz je technologie pro Wi-Fi sítě. Obě technologie mají své výhody a nevýhody, ale jsou navrženy pro různé účely a použití.

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Co byste nám chtěli vzkázat?

Naše projekty

Články z blogu